2021 г.

За двадесети път СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив беше домакин на Националния пленер “Традиция, екология, творчество”. Най-изявените ученици с талант в областта на изобразителното изкуство и техните преподаватели от 8 училища от цялата страна пристигнаха в Пловдив и в продължение на четири дни пресъздаваха красотата на Старинен Пловдив, както и на други емблематични места в града под тепетата.

Националният пленер “Традиция, екология, творчество” се организира за 20-ти път от СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив със съдействието на МОН и РУО – Пловдив.  Общински институт “Старинен Пловдив” любезно предостави за целите на Пленера Балабановата къща – една от емблематичните в архитектурен резерват “Старинен Пловдив”.

Паралелно с Националния пленер от няколко години се провежда и Национален конкурс за рисунка – “Традиция, екология, творчество”. Тази година в конкурса участват 116 ученици от 9 училища в цяла България. Изложбата от него се експонира наред с откриването на Пленера – на 09.05.2021 г. бяха наградени и най-изявените участници в него.

Награждаването на отличените творби по възрастови групи и закриването на Националния пленер “Традиция, екология, творчество” беше на 12.05.2021 г. в двора на красивата Балабанова къща, където специални награди и поощрения на най-изявените ученици връчиха г-жа Галя Георгиева, главен експерт в МОН, г-жа Нели Спасова, старши експерт към РУО – Пловдив, г-н Димитър Колев, кмет на район “Западен”, г-жа Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници и г-жа Таня Николова, директор на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив. Награди раздадоха и “Булекопак” АД и “ТАФпринт” ООД – дългогодишни партньори на СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив.

Ученическите произведения ще бъдат изложени в Балабановата къща в Старинен Пловдив в периода 12.05. – 06.06.2021 г. благодарение на съдействието на Общински институт “Старинен Пловдив”.

За пръв път пленерът се осъществява в СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Пловдив през далечната 1996 г., а по-късно се превръща в национален, тъй като е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Оттогава ежегодно в него участие вземат множество таланти както от страната, така и от чужбина.

През 2019 г. Националният пленер е включен и в официалната програма на “Пловдив – европейска столица на културата. 

За да се насладите на произведенията на участниците в XX Национален пленер „Традиция, екология, творчество“, натиснете тук…

С рисунките, участващи в конкурса към Националния пленер, можете да се запознаете тук…