Българи и етиопци танцуват в общ ритъм

Българи и етиопци танцуват в общ ритъм

Изкуството отново доказа, че може да обединява хора, нации и мечти – в това се убедиха учениците от професия “Танцьор” на пловдивското училище “Св. св. Кирил и Методий”, които имаха невероятния шанс да участват в уъркшоп с цирковите артисти от формация “Дебре Берхан”.

Учителят по хореография Боян Алексиев и част от неговите танцьори показаха на гостите си характерни стъпки за някои шопски танци, а след това магията на танца вплете африканския темперамент в българската ръченица, която изиграха заедно.

Двете групи споделиха характерни особености за културата, обичаите и танците си и всички се съгласиха колко допирни точки има между двата народа. 

Гостите от Етиопия преподадоха на българските си домакини характерни движения от различни райони в своята страна, които учениците от СУ “Св. св. Кирил и Методий” с усмивка и ентусиазъм заучиха.

Финалът беше повече от екзотичен – всички заедно повториха научените стъпки и движения от етиопските танци на фона на българска народна песен.

Цирковата трупа е в България заради Culpeer4Change – съвместен проект между Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество (CuBuFoundation) и Община Пловдив, който има за цел да събира виртуално и реално младежи и преподаватели от Европа и т.нар. Глобален Юг, за да учат едни от други за проблемите и решенията в различните краища на света и за това как младите хора могат да бъдат главните действащи лица за онази трансформация, която не просто ще позволи постигането на заложеното в целите за устойчиво развитие на Програма 2030, но и ще гарантира онова мислене, което ще осигури добруването на бъдещите поколения и съхраняването на планетата. 

Цирк “Дебре Берхан” гостува на Пловдив в периода 26 септември – 9 октомври 2021г. с цирковото си представление „Имам мечта“, което цели да насърчи включването и равните възможности за момичетата във всички социални, културни и професионални дейности. 

Меню