Събития

Новини

Други

23 януари – Ден на ръкописното писмо

По повод 23 януари – Ден на ръкописното писмо, учениците от Средно училище ,,Свети свети Кирил и Методий“, град Пловдив, изготвиха писма, с които отбелязаха събитието. 

I б и IV а клас се представиха чрез любимите си занимания и учебни предмети, като украсиха писмата си с цветни картини. Учениците от петите класове пък зарадваха бъдещите зрелостници от XII а XII б клас с цитати от любими приказки, като им пожелаха винаги да се връщат към мъдростта на детството.

Учениците от VIII в клас преписаха незабравимата ,,Азбучна молитва“ от Константин Преславски, като така си припомниха значението на ръкописното писмо за развитието на културата.

Други

Повишаване квалификацията на педагогическите специалисти


Тема на обучението: Инструменти за привлекателно образование

Място на провеждане: присъствено в залата на „Център за творческо обучение“ – гр. Пловдив, ул. „Гладстон“ № 15

Период на провеждане: 14.01.2023 г. и 15.01.2023 г.

Начален час – 09:30 часа на 14.01.2023 г.

Краен час – 16:30 часа на 15.01.2023 г.

Наименование на обучителната организация: Сдружение „Център за творческо обучение“

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 11

Други

I място на „Свети Иван Рилски“

Отлично постижение на състезанието по български език ,,Свети Иван Рилски“ за наш ученик


В началото на Новата 2023 година започваме с чудесна новина. Симеон Иванов от 5. а клас завоюва I място от първи етап на състезанието по български език ,,Свети Иван Рилски“. Надпреварата се организира за двадесети път и е под патронажа на Института за български език ,,Професор Любомир Андрейчин“.
Пожелаваме на Мони здраве и още много успехи в престижни състезания. 

Други

Коледна ваканция

Уважаеми родители и ученици,

23.12.2022 г. е обявен за неучебен, но присъствен ден за учениците от СУ “Св. св. Кирил и методий” – Пловдив. По традиция на този ден ще отбележим “Коледна къщичка” – празник на всички класове в училище. Денят ще започне в 09:00 ч. и учениците ще се забавляват с различни инициативи в своя клас или етап. Празникът ще продължи най-късно до 12:00 ч., когато официално ще стартира ваканцията. 

Съгласно заповед на министъра на образованието и науката периодът от 24.12.2022 г. до 02.01.2023 г. включително е обявен за коледна ваканция. 

Ще очакваме всички ученици от I до XII клас отново на училище на 03.01.2023 г. съгласно утвърденото седмично разписание и дневен режим. 

Желаем на всички щастливи празници и здраве и късмет през новата година.

Други

Общински кръг на олимпиада по математика

Уважаеми ученици и родители,

На 11.12.2022 г. се проведе общинският кръг на Националната олимпиада по математика за учебната 2022/2023 година. Поздравяваме участниците, а с техните резултати може да се запознаете тук.

Заслужени поздравления получават Симеон Иванов от V а клас, както и Теодор Тодоров от VII б клас, които се класират на областния кръг на олимпиадата благодарение на отличните си математически знания и умения. Пожелаваме им успех!

Други

Публично събитие като Google Референтно училище

Публично събитие като Google Референтно училище се проведе днес в СУ “Св. св. Кирил и Методий”. Официалните гости от РУО – Пловдив, Община Пловдив и от училища с Монтесори обучение се запознаха с пътя от внедряването на облачните технологии в училищната администрация и в учебния процес до получаване на статута за признаване от Световния гигант, че използваме ефективно технологиитe в училище.

Третокласниците от “Монтесори класна стая – помогни ми да се справям сам” под ръководството на класния си ръководител Радосвета Николова и на д-р Иван Петков, преподавател по компютърно моделиране и информационни технологии, представиха комбиниран урок, в който демонстрираха познанията си по програмиране, съчетавайки ги с английски език. 

Учениците предварително бяха изготвили с подръчни материали лица, изразяващи различни емоции. Публикувани в споделена папка в облака, третокласниците кодираха в Scratch така, че лицата да сменят своите физиономии. 

Всички се справиха отлично не само с кодирането, но и със следващите задачи – различни по вид интерактивни игри, с които представиха знанията си за частите на лицето на английски език.

Събитието продължи с обучение на учители по проект “Монтесори и креативни

технологии за приобщаващо образование в мултикултурни училища”, където основно се обсъдиха темата за ролята на технологиите и съчетаването им с Монтесори педагогиката за STEAM образованието.

Други

Повишаване квалификацията на педагогическите специалисти

Тема на обучението: Умения за презентиране

Място на провеждане: присъствено в залата на „Център за творческо обучение“ – гр. Пловдив, ул. „Гладстон“ № 15

Период на провеждане: 10.12.2022г. и 18.12.2022 г.

Начален час – 09:30 часа на 10.12.2022 г.

Краен час – 16:30 часа на 10.12.2022 г.

Начален час – 09:30 часа на 18.12.2022 г.

Краен час – 16:30 часа на 18.12.2022 г.

Наименование на обучителната организация: „Център за творческо обучение“ ООД

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 11

Други

Запалване на коледната елха

В СУ “Свети свети Кирил и Методий” днес тържествено бяха запалени коледните светлини на училищната елха. Събитието е традиционно за училището и всяка година събира малки и големи ученици, които да усетят духа на предстоящите коледни празници и да се заредят с усмивки, надежда и добро настроение. 

За това допринесе и подготвената програма – вокална формация “ Присъствие” към училището зареди публиката с коледни песни, а гимназистите от ансамбъл “Марица” поздравиха гостите с “Криво хоро”.

“Със запалването на коледните светлини СУ “Свети свети Кирил и Методий” постави началото на месеца на добротата”, сподели г-жа Таня Николова, директор на училището. Тя представи и част от богатата училищна програма за месец декември. 

Сред събитията, които се открояват, са коледният базар – започващата на 12.12.2022 г. благотворителна инициатива на Ученическия съвет под надслов “Коледата е възможна – да помогна на съученика до мен”, както и коледният концерт на учениците от начален и от прогимназиален етап, който ще се проведе на 20.12.2022 г. с любезното домакинство на г-н Димитър Колев, кмет на район “Западен”, както и на администрацията на кметството.

Самият господин Колев днес беше официален гост и заедно с госпожа Николова запалиха светлините на коледната елха в СУ “Свети свети Кирил и Методий”.

Кметът на района получи специална покана и за другите планирани събития през месеца – арт работилница, в която учители и родители ще творят рамо до рамо, за да създават красиви изделия за коледния базар. 

Кулминацията на тържествата ще е големият коледен концерт на учениците от професия “Танцьор”, специалност “Български танци”, и ансамбъл “Марица”, който ще се проведе в зала “С.И.Л.А.” на 22.12.2022 г. от 18:00 часа.

Други

Европейска седмица за намаляване на отпадъците

В духа на  програмата “Екоучилища” и  изготвения план за действие на СУ “Св.св. Кирил и Методий”, отбелязахме Европейската седмица за намаляване на отпадъците  /19 – 27 ноември 2022 г./ с  изложба на изделия от рециклирани материали и текстил.

Учениците от група за занимания по интереси “Млад програмист” направиха и програмираха лего-роботи за разделно събиране на отпадъци.

Други

Ден на християнското семейство

Семейството е сила, семейството е обич! Семейството е топла прегръдка в студените и трудни дни! Семейството е основата – от него идваме, сетне животът ни изпраща по други пътеки и с много труд и усилия, ние създаваме и свое, като го пазим и съхраняваме!
По случай Деня на християнското семейство – 21 ноември, учениците от начален етап под ръководството на своите преподаватели, участваха в различни инициативи.

Учениците от иновативните паралелки „Монтесори класна стая – Помогни ми да се справя сам!“ отбелязаха празника, като първокласниците изготвиха красиви къщички от хартия, а третокласниците направиха вкусни семейни пити с помощта на своите майки и учителки.

В отбелязването на празника се включиха и други ученици. Учениците от III и IV клас, които изучават религия с г-жа Станка Георгиева, представиха пред публика пиесата „Въведение Богородично“ – разказва се за въвеждането на тригодишната Мария в храма от нейните родители Йоаким и Анна. Отправиха се молитви от децата към родителите. Децата подариха собственоръчно направени картички на своите родителите.

Второкласниците също се представиха достойно пред своите родители – рецитираха стихчета и изготвиха прекрасни рисунки, представящи своите семейства.

Други

Първо място в конкурс за есе

Поредно отличие за ученик от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив. Ученикът Димитър Димитров от XI а клас спечели първо място в онлайн конкурс за писане на есе на тема: „Имаш ли цел, ще намериш пътя!“. Конкурсът беше организиран от Общински съвет по наркотични вещества с Превантивно – информационен център – Пловдив по случай Световния ден на психичното здраве. Пожелаваме на Димитър да бъде все така целеустремен и да преследва мечтите си!

Други

„Аз обичам Черно море“

Нашите ученици отново се представиха повече от достойно на поредния международен литературен конкурс ,,Аз обичам Черно море“. 

Момчил Митрев и Кристиян Пейков от VI б клас и Даниел Бъчваров от V а клас писаха в своите творби освен за красотата на родното море, и за необходимостта природата да бъде запазена и за поколенията след нас.

Успех, момчета!

Продължавайте да творите!

Други

Общинско първенство по баскетбол

На 12.11.2022 г. се проведе общинско първенство по баскетбол за ученици V -VII клас (момчета).

Отборът на СУ ”Св. св. Кирил и Методий“ със състезатели:

1. Дарин Дончев – капитан на отбора

2. Деян Зафиров 

3. Мариян Умурски

4. Михаил Илиев

5. Александър Стоилов

6. Мартин Карамански 

7. Николай Тодоров

8. Никола Митев 

9. Радослав Божев

беше в една група с отборите на  ОУ “Райна Княгиня“ и СУ ”Симон Боливар”. 

Баскетболистите на СУ ”Св. св. Кирил и Методий” заеха първо място в група след категорични победи в нея. На финала момчетата отстъпиха на отбора на ОУ ”Алеко Константинов”. Най-добър реализатор на турнира стана капитанът на отбора Дарин Дончев.

Други

Общински кръг на олимпиада по математика

Информация относно провеждането на общинския кръг на олимпиадата по Математика:

Съгласно Правилата и регламентите на МОН за организиране и провеждане на олимпиадите и заповед № РД-01-675/ 02.11.2022 г. на началника на РУО-Пловдив, общинският кръг се провежда във всяко училище, в което има поне един ученик, желаещ да се яви.

За учениците от IV, VII и от VIII до XII клас кръгът се провежда на 11.12.2022 г. от 9,30 ч. в училищата с желаещи да се явят, тъй като участниците работят върху едни и същи задачи в цялата област.

За учениците от V и VI клас задачите се изготвят във всяко училище и те могат да се явят най-късно до 11.12.2022 г. включително.

Други

Лекоатлетически крос „Будители“

На 05.11.2022г. се проведе лекоатлетически крос „Будители“ с участието на наши ученици. Благодарим им за отличното представяне и призовите места, които завоюваха!
Рая Бонева – XIб клас – 2-ро място

Никита Кируша – Vб клас – 2-ро място 
Валентина Пешкина VIIIб клас – 3-то място

Мартин Карамански – VIa клас – 4-то място

Емилиян Иванов – VIIIб клас – 5-то място 

Никола Митев – VIa – клас 5-то място

Елена Сливова –  VIIIб клас – 5-то място

Ани Дончева – IXб клас – 6-то място 

Любомир Канелов – VIIIв клас – 7-мо място 

Анджелина Диева – IXв клас – 7-мо място 

Михаил Илиев – Vа клас – 7-мо място 

Валентин Новков – Vб клас – 8-мо място 

Други

Ден на народните будители

Тържествено отбелязахме Деня на народните будители. Учениците от I и IV клас поздравиха всички присъстващи с танц, а третокласниците изнесоха рецитал, с който да почетем паметта на всички големи имена, останали в историята на България като народни будители.

Гимназистите от професия „Танцьор“, специалност „Български танци“, зарадваха публиката с атрактивно Гергьовско хоро, след което по традиция поканиха всички гости на тържеството да се заловят заедно на хорото.

Други

Европейска седмица на програмирането 2022

Млад програмист

Събитието предостави възможност на учениците да демонстрират своите знания и умения в областта на роботиката и блоковото програмиране чрез решаването на два проблема със средствата на дигиталните технологии.

Учениците трябваше да създадат симетрично изображение чрез предварително определени команди и с помощта на предварително създадена електронна таблица. Също така трябваше да напишат програмен код, с който да се изчертават различни геометрични фигури спрямо произволно въведен брой страни.

Можете да споделите нашето събитие чрез код за Codeweek for all с други хора: cw22-Aj0f2

Други

Повишаване квалификацията на педагогическите специалисти

Тема на обучението: Приложни дигитални умения

Място на провеждане: присъствено в залата на „Център за творческо обучение“ – гр. Пловдив, ул. „Гладстон“ № 15

Период на провеждане: 05-06.11.2022 г.

Начален час – 09:30 часа на 05.11.2022 г.

Краен час – 16:30 часа на 06.11.2022 г.

Наименование на обучителната организация: „Център за творческо обучение“ ООД

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 11

Други

Повишаване квалификацията на педагогическите специалисти

Тема на обучението: Иновативни педагогически техники за овладяване на проблемно поведение при децата- тревожност, страх, агресивност и др.

Място на провеждане: в електронна среда през приложението Google Meet

Период на провеждане: 26-27.10.2022 г.

Начален час – 15:00 часа на 26.10.2022 г.

Краен час – 18:15 часа на 27.10.2022 г.

Наименование на обучителната организация: Квалификационен център „Образователни инициативи „Проекта“

Брой на педагогическите специалисти, заявили желание за участие: 40

Други

Покана

Уважаеми родители

На 25.10.2022 г. от 17.30 ч. ще се проведе родителска среща за всички класове.

На нея освен въпроси, свързани с учебно-възпитателния процес, ще бъдат избирани родители, по един представител от клас, за участие в събрание на родителите за избор на членове на Обществения съвет.

За представители на родителите могат да бъдат излъчени:

  • родители на деца училището;
  • професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на  ученици от детската градина или училището.

Участието на членовете в Обществения съвет е на доброволни начала и е безвъзмездно.

Не може да бъде член на обществения съвет лице, което е:

 – осъждано за умишлено престъпление от общ характер независимо от реабилитацията;

 – член на настоятелството на детската градина или на училището;

 – в трудово или облигационно правоотношение с училището, изпълнител или в трудово правоотношение с изпълнител по договор, възложител по който е училището, детската градина, първостепенният разпоредител с бюджет или кметът на район в градовете с районно делене.

Членовете на Обществения съвет трябва да попълнят декларация, с която да удостоверят липсата на предходните обстоятелствата.

С уважение,

Таня Николова

Директор

Други

Европейски ден на спорта в училище

Днес, 30.09.2022 г., в СУ “Св. св. Кирил и Методий” се отбелязва Европейският ден на спорта в училище / ЕДСУ/, като двигателните дейности бяха под надслов  “Спорт #БезОтпадъци”.

Учениците от начален етап доказаха, че учат в едно истинско еко училище – минавайки през различни лекоатлетически елементи, трябваше да събират разделно различни типове отпадъци. Всички класове обединиха усилията си и проявиха спортен хъс, за да покажат колко много знаят за опазването на природата, а същевременно демонстрираха високите си спортни умения. 

Спорт #БезОтпадъци

Други

Инициатива, свързана с безопасно движение по пътищата

За трета поредна година СУ „Свети свети Кирил и Методий“ – Пловдив взе участие в кампанията на ROADPOL  – Дни на безопасност и „0“ загинали на пътя.

 Инициативата, с която училището се включи тази учебна година, беше  демонстрация на изградената площадка по БДП  в училищния двор с ученици от I  клас под формата на ролева игра “Светофар”.  Първокласниците се запознаха с основните правила и алгоритми за безопасно преминаване през пешеходна пътека и с основните сигнализации на светофара.  

СУ „Свети свети Кирил и Методий“ – Пловдив е регистрирано в официалната страница на ROADPOL Safety days и с това подкрепя разпространението на кампанията за безопасно движение по пътищата.

Кампанията ROADPOL съвпада с провеждането на Европейската седмица на мобилността и в Час на класа всички ученици от I до XII клас бяха запознати с предварително подготвената презентация, посветена на Европейската седмица на мобилността. Обсъдиха поставената им задача да определят видовете екотранспорт по повод 22-ри септември, обявен за  Ден без автомобили от Европейската комисия.

Други

Откриване на новата учебна година

С тържествена церемония СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив откри новата учебна 2022/2023 година. Учениците не скриха своите емоции, като най-развълнувани по традиция бяха първокласниците, петокласниците и учениците в VIII клас.

Пожелания към всички отправи директорът -жа Таня Николова, която представи посланията по случай 50-годишнината на училището, отпразнувана през месец май:

„Повярвай в себе си!

Мечтай, дерзай, разпери крила!

Учи се на доброта!

Помогни да променим света!

Всичко зависи от теб!

Ако гледаме в една посока,

ако си подаваме ръка,

ако държим главата си високо,

то можем да спасим света!“

Най-малките ученици, които пристъпиха с вълнение за пръв път училищния праг, получиха ключа на знанието от своите батковци и каки, както и съвети от тях да учат мотивирано, за да преследват мечтите си и да успеят.

Изненада за всички беше специалният поздрав от учителския хор на училището – преподавателите поздравиха с микс от български песни ученици, родители и гости на тържеството, като потвърждение на мотото на училището, че изкуството ни обединява и заедно можем повече.

На тържеството г-жа Николова получи плакет за официалното признание на училището от Google. Световният гигант през 2021 г. включи СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Пловдив в списъка си на Референтните училища като потвърждение, че училището отговаря на високите стандарти за смислена употреба на дигитални продукти в образователния процес.

Желаем на всички здрава и успешна нова учебна година! На добър час!

Меню